pixabay.com

Semizotu; hafif tuzlu ve ekşi bir tada sahip, yeşil yapraklı bir sebzedir. Akdeniz ve Tropik Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılanılmaktadır. Çiğ şekilde salatalara eklenerek tüketilebildiği gibi, çorbası ve yemeği de yapılabilmektedir. Ayrıca pekçok ülkede bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından en çok kullanılan şifalı bitkilerden biri olarak listelenmiştir ve “Küresel Her Derde Deva” terimi verilmiştir.

  • Semizotu fosfor, demir, manganez, kalsiyum, bakır çinko, selenyum ve magnezyum gibi çeşitli mineralleri bünyesinde bulundurmaktadır.
  • A vitamini, riboflavin (B2), niasin (B3), piridoksin (B6), folat (B9), pantotenik asit (B5), tiamin (B1), C vitamini ve α-tokoferol ( E vitamini) dahil olmak üzere çeşitli vitaminlerin de kaynağıdır. Semizotu yeşil yapraklı sebzeler arasında en yüksek A vitamini içeriğine sahiptir.
  • Ayrıca semizotu esansiyel omega-3 yağ asitlerinin en zengin bitkisel kaynaklarındandır. Omega-3 yağ asitleri insan vücudunda sentezlenmez ve vücuda besinlerle alınması gerekmektedir. Omega-3 yağ asitleri, insan büyümesi, gelişmesi, sayısız kardiyovasküler hastalığın önlenmesi ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında etkilidir. Önemli bir omega-3 yağı kaynağı olarak semizotu, vejetaryen ve balık yağı tüketiminin hariç tutulduğu diğer diyetlere önemli sağlık yararları sağlayabilir.

Semizotunun Besin Değerleri

  1. gram semizotunda:
  2. 22 kalori
  3. 1.77 gram Karbonhidrat
  4. 2.64 gram Protein
  5. 0.12 gram Yağ
  6. 1.59 gram Lif
  7. 41 mg Sodyum
  8. 414 mg Potasyum
  9. 155 mg Kalsiyum
  10. 1320 IU A vitamini
  11. 24.6 gram C vitamini
  12. 4.45 gram Demir bulunur.

Semizotundan Neler Yapılabilir?

  1. Zeytinyağlı Semizotu Yemeği: 100 g zeytinyağlı semizotu yemeği 42 kalori, 1 orta porsiyon ( yaklaşık 1 tabak ) semizotu yemeği ise 59 kalori enerji içermektedir.
  • Kıymalı Semizotu Yemeği: 100 g kıymalı semizotu yemeği 73 kalori, 1 porsiyon ( yaklaşık 300 g) kıymalı semizotu yemeği ise 219 kalori enerji içermektedir.
  • Yoğurtlu Semizotu Salatası:100 g yoğurtlu semizotu salatası 57 kalori, 1 Porsiyon (yaklaşık 180 g) yoğurtlu semizotu salatası ise  103 kalori enerji içermektedir.

Semizotunun Sağlık Açısından Önemi

  • Semizotu antioksidan özelliğe sahip vitaminlerin ana kaynaklarından biridir. Hücrelerdeki hasar yapıcı molekülleri temizleyerek hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.
  • Karaciğer lidip profilinde ve karaciğer fonksiyon testlerinde ( ALT, AST, GGT, toplam ve direkt bilirubin) olumlu iyileşmelere yardımcı olur.
  • Kan lidip profili üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL kolesterol, serum toplam kolesterol ve  total trigliserit seviyelerini düşürür; iyi kolesterol olarak tanımlanan HDL kolesterol seviyesini yükseltir. Sayısız kardiyovasküler hastalığın önlenmesinde etkilidir.
  • Semizotunda bulunan bazı bileşikler, tümör baskılayıcı olarak kabul edilir bu sebeple semizotunun bağışıklık sistemini güçlendirerek anti-tümör aktivitelere sahip olduğu çeşitli çalışmalarda gözlemlenmiştir.
  • Böbrek dokularında ve böbrek fonksiyon testlerinde (üre, serum kreatinin ve kan üre nitrojen seviyeleri) iyileştirici etkileri bulunur.
  • Bozulmuş glikoz toleransını iyileştirir, açlık ve tokluk kan şekerini düşürür, insülin duyarlılığını arttırır.
  • HCl’nin neden olduğu mide ülserlerinin şiddetini azaltabilir, gastrointestinal hastalıklar için tedavi edici bir besin olarak umut vaat etmektedir.
  • İçerdiği yüksek A vitamini aracılığıyla mukus zarlarının sağlıklı görülmesinde, akciğer ve ağız kanserinden korunmada rol oynayabilir.
  • İnflamasyonun ve iltihabi reaksiyonların önlenmesinde antiinflamatuvar etki gösterir.