İdrar yolu enfeksiyonu dünya çapında en sık görülen mikrobiyal enfeksiyonlardan birisidir ve 1000 kişiden 10’unda görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu böbrekleri, üreterleri, mesaneyi ve üretrayı kapsayan tüm üriner sistemi etkilemektedir. İdrar yaparken yanma hissi ve şiddetli ağrı, mesane boşken idrar yapma ihtiyacının artması ve tekrarlayan idrara çıkma, bulanık idrar, bazen kanlı idrar yapma idrar yolu enfeksiyonunun semptomları arasındadır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre üriner hastalıklar dünyada her yıl yaklaşık 85.000 kişinin ölümüne neden olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu için bilinen risk faktörleri arasında yaş, cinsel aktivite, aile öyküsü, tibbi komplikasyonlar bulunmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik ilaçlar yer alırken beslenmede dikkat edilecek küçük noktalar idrar yolu enfeksiyonundan korunmada size yardımcı olabilir.
Kırmızı – mor meyvelere beslenmenizde yer açın
Yapılan birçok çalışmada kırmızı – mor meyvelerin idrar yolu iltihabını önlemek için kulanılabileceği ortaya çıkmıştır. Araştırmalar daha çok kızılcık üzerinde yoğunlaşmış ve kızılcığın bir bileşeni olan proantosiyanidinlerin idrar yolu iltihabına sebep olan zararlı bakterilerin mesane yüzeyine yapışmasını ve çoğalmasını engellediği görülmüştür.
Kızılcık dışında, mürver, yaban mersini, çilek, böğürtlen, kırmızı ahududu, frenk üzüm, kuş üzümü gibi diğer meyveler de fenolik bileşenler içerkmekte ve zararlı bakterilere karşı benzer etkiler göstermektedir.
Yüksek lifli beslenmeye özen gösterin
Diyetteki yüksek lif içeriği bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Lif bağırsak pH’ının azaltılması amacıyla bağırsakta metabolize edilmektedir. Düşük bağırsak pH’ı enfeksiyon yapıcı bakterilerin çoğalabilmesi için uygun bir ortam oluşturmamakta ve bağırsak mikrobiyotasındaki değişiklikler potansiyel olarak idrar yolu enfeksiyonundan korunmada etkili olmaktadır. Son çalışmalarda vejeteryan diyet idrar yolu enfeksiyonu oluşumunda %16 daha düşük tehlikeli ile ilişkilendirilmiştir. Bunun sebebinin vejeteryan diyetin yüksek lif içeriği olduğu düşünülmektedir.
Probiyotik etkili gıdaları mutlaka tüketin
Probiyotikler yeterli düzeylerde alındığında kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerinde yararlı etkileri bulunan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır. İdrar yolu iltihabında rektumdan vajinaya, ardından streil idrar yoluna ilerleyen zararlı bakteriler rol almaktadır. Bu sebeple bağırsak ve vajinal floranın probiyotik içerikli gıdalar ve gıda takviyeleri ile desteklenmesi idrar yolu iltihabının önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Probiyotik içeren fermente süt ürünlerinin tüketimi idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlanma riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Mutlaka D vitamininden yararlanın
D vitamini bağışıklığın düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir ve özellikle idrar yolu iltihabının önlenmesinde etkilidir. Yapılan çeşitli çalışmalarda D vitamini eksikliği olan hastaların idrarında daha fazla sayıda bakteriye rastlanmıştır ve böylece D vitamini eksikliğinin idrar yolu enfeksiyonu için bir risk faktörü olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple özellikle üreme çağındaki kadınlarda hem akut hem de tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında D vitamini kullanımı önerilmektedir.
Bu maddelerin yanı sıra su tüketiminin arttırılması ve sağlıklı kilonun korunması da idrar yolu enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmaktadır. Obez bireylerde obez olmayan bireylere oranla idrar yolu enfeksiyonu görülme ihtimali %45 daha fazla saptanmıştır.